Bijzondere deurknoppen voor de voordeur

Bijzondere deurknop

Je voordeur is een van de eerste zaken die bezoekers zien. En ook jijzelf komt elke dag via de voordeur naar binnen en ziet uiteraard je deurknop. Daarom is het ook belangrijk en vooral prettig om voor deze deur een mooie deurknop te voorzien. Maar welke mogelijkheden bestaan er zoal en hoe maak jij je keuze? In dit artikel maken wij jou wegwijs in de bijzondere wereld van de deurknoppen.

De traditionele uitvoeringen van deurknoppen

Bij een deurknop denk je waarschijnlijk onmiddellijk aan een bolvormige knop die goed en stevig in de hand ligt. De meeste deurknoppen zijn inderdaad ook zo. Maar binnen deze categorie heb je nog verschillende mogelijkheden. Zo heb je bijvoorbeeld de deurknop die enkel dient om de deur open en dicht te duwen. Deze deurknoppen staan vast op de deur en kunnen niet draaien. Het deurslot bevindt zich dan een eind onder de deurknop. Dergelijke deurknoppen vind je ook wel eens midden op de deur staan. Bij de oudere uitvoeringen van deze laatste zie je ook nogal eens een ring met een klopper.
Een andere uitvoering van de deurknop is een knop waarmee je de deur wél open maakt en die als het ware functioneert als een deurklink of deurkruk. De knop draait dus wel en het slot zit hierbij ook elders in de deur. Daarnaast bestaan er deurknoppen waarin zich tegelijkertijd ook het slot bevindt. De sleutel wordt in het midden van de knop in het slot gestoken. Deze knoppen kunnen draaien om zo de deur open te maken.

Varianten op de klassieke deurknop

Naast ronde deurknoppen bestaan er ook ovale, vierkante en staafvormige knoppen. Moderne designers laten hun inspiratie de vrije loop en maken van deurknoppen een echt kunstwerk. Zo kun je zeer aparte deurknoppen vinden waarmee je je voordeur helemaal personaliseert.

Welke deurknop kies jij?

Bij de keuze van je deurknop ga je op verschillende zaken letten. Uiteraard de grootte en de vormgeving zijn belangrijk. Maar let ook op het materiaal en de kleur. Deurknoppen bestaan namelijk in enorm veel uitvoeringen en afwerkingen. Je hebt keuze tussen metaal, RVS, messing, verguld, brons of chroom bijvoorbeeld. Daarnaast vind je ook houten deurknoppen, porselein en kunststof. Kies vooral een deurknop die bij de stijl van je deur en de stijl van je woning past. Brons gaat bijvoorbeeld perfect als je bronzen buitenverlichting hebt. Of je kiest voor een zwarte knop op een witte deur als je bijvoorbeeld een zwarte brievenbus of zwarte huisnummers hebt. Creëer je graag een contrast of laat je je deurknop discreet opgaan in het geheel? Met een eenvoudig object als een deurknop kan dit perfect! Hou vooral in gedachte dat een deurknop, hoe klein ook, een grote invloed heeft op de algemene look van je voordeur. Je kunt de klassieke toer opgaan, je kunt modern uit de hoek komen of je kunt er speels mee omgaan. Als je je woning een unieke toets wilt geven, is een deurknop hét ideale object

Bron: renovatienieuws.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *