Bliksembeveiliging op een woning. Verplicht of niet?

Bliksem

Je huis is over het algemeen een van de veiligste plekjes om te schuilen tijdens een hevige onweersbui. Sterker nog, een woning of een ander gebouw zoals een kantoorpand bijvoorbeeld dient als de beste bescherming tegen een blikseminslag. Echter, helaas is geen enkele woning immuun voor schade door blikseminslag. Hoe meer elektronica er in huis te vinden is, hoe hoger het risico op inslagen en elektronische schommelingen voor woningen. Onder elektronica verstaan we dan bijvoorbeeld de televisie, computers, alarmsystemen maar ook slimme apparaten als robotstofzuiger en dergelijke. Een overspanningsbeveiliging kan de kans op schade aan het interieur van de woning verminderen, maar een bliksembeveiliging systeem kan de hele structuur van de woning beschermen, zowel binnen als buiten. Maar is het verplicht? We zochten het voor je uit.

Wetgeving

In tegenstelling tot een overspanningsbeveiliging, is een bliksembeveiliging niet verplicht. In ieder geval niet via de bouwwetgeving. Echter kan de schade tijdens een hevige onweersbui enorm zijn en sommige verzekeraars kunnen moeilijk doen als blijkt dat het huis niet goed beveiligd is voor bliksem en je niet genoeg voorzorgsmaatregelen genomen hebt. Daarom is het altijd raadzaam om jouw woning toch goed te beveiligen tegen bliksem. 

Risicoanalyse voor woningen

Sommige huizen hebben meer kans op het aantrekken van bliksem dan andere huizen. Dat komt omdat het huis bijvoorbeeld in een open omgeving staat en hierdoor het hoogste punt in het gebied is. Je kunt daarom een risicoanalyse uitvoeren op jouw woning om te controleren hoe groot de kans op blikseminslag is voor jouw woning. Een laag risico hebben woningen die omgeven zijn door andere woningen met een vergelijkbare hoogte. Een gemiddeld risico hebben woningen die omgeven zijn door woningen van vergelijkbare hoogte of een gelijkvloerse woning omgeven door woningen van kleinere hoogte. Een hoop risico belopen woningen die niet omgeven zijn door andere woningen of andere gebouwen, of dubbellaagse woningen die omgeven zijn door huizen met een kleinere hoogte. 

Tot slot

Hoe groot de kans op blikseminslag ook is, bovenstaand uitgelegde risicowoningen zijn essentieel om te beoordelen of het noodzakelijk is om jouw woning tegen blikseminslag te beveiligen. En uiteraard kan het überhaupt geen kwaad om jouw woning te beveiligen tegen bliksem, echter is bij sommige woningen de noodzaak groter dan bij andere woningen. Laat het in ieder geval wel door een professioneel bedrijf doen, zodat je weet dat het bliksembeveiliging systeem op de juiste wijze aangelegd is en het risico op schade door blikseminslag hiermee aanzienlijk verkleind wordt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *