De winterklare woning

Vergis je niet: ondanks de redelijk milde winters die we in Nederland over de afgelopen jaren hebben meegemaakt, moet je huis wel op deze periode voorbereid zijn.

Hoe comfortabel en warmpjes jij er vanaf eind herfst tot begin voorjaar bij zit, hangt helemaal af van het onderhoud aan je woning. Hieronder hebben we een aantal zaken opgetekend waar je rekening mee moet houden.

Isolatie

Verlies je warmte en komt er juist kou binnen? Dan is je isolatie niet op orde. Kijk waar het euvel zich bevindt en sluit het lek af. Ook tochtstrips op deuren en ramen kunnen al behoorlijk helpen. Kijk ook of je bepaalde plekken in je kelder, zolder en richting je dak nog van een extra laag glaswol moet voorzien. In dit laatste geval is er wellicht een expert nodig. Dicht ook de naden en kieren af waar buizen doorheen lopen met isolatieschuim of -kit.

Rookkanalen

Gebruik je de open haard niet? Sluit de rookkanalen dan af om te voorkomen dat warmte via je schoorsteen kan ontsnappen.

Ventilatie

Ook al vind je het te koud, in de winter blijft het belangrijk dat er frisse lucht binnenkomt. Doe rus regelmatig een raam open.

Verwarming ontluchten

Dat doe je wanneer je van die rare borrelende geluiden hoort. In dat geval bevindt er zich namelijk te veel lucht in je radiatoren. Het gevolg is dat de warmteafgifte dan beperkt wordt.

CV-ketel wintercheck

Ook in de rest van het jaar is het niet verkeerd wanneer er onderhoud aan je cv-ketel plaatsvindt. Maar voordat de winter begint moet die absoluut zeker voor de volle honderd procent werken! Komt er bijvoorbeeld geen warm water meer uit de kraan in je keuken of badkamer? Dan zal het hoogstwaarschijnlijk aan je ketel liggen. Laat in zo’n geval een expert ernaar kijken.

Verlichting

De duisternis slaat eerder toe in de winter, dus zul je ook sneller je lampen aan doen. Kies daarom voor energiebesparende pitten om je elektriciteitsrekening naar beneden te brengen – en houden.

Kranen en afvoer buiten

Je buitenkranen gebruik je in de winter waarschijnlijk niet. En ze kunnen nog kapot vriezen ook! Sluit ze dus af. Haal daarnaast uit je takken, bladeren en ander vuil uit je hemelwaterafvoer om verstoppingen te voorkomen.

Thermostaat

Zodra je onder de warme wol kruipt, zou dat voldoende moeten zijn om te kunnen slapen met een prettige temperatuur. Schakel dan ook de thermostaat uit en zet die ‘s ochtends weer aan. Scheelt weer in de kosten. Zet deze ‘s nachts uit, aangezien je warme bed dan wel voldoende moet zijn. Stel hem zo in dat ‘ie de volgende ochtend vanzelf weer aanspringt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *