Het doel waarvoor je wilt lenen bepaald de leenvorm!

geld lenen

Je kunt, wanneer je extra geld nodig hebt, een lening afsluiten. Er zijn veel soorten leningen die worden aangeboden door evenzoveel geldverstrekkers. Maar wat is nou de ideale lening voor jou? Dit hangt af van een aantal factoren. Allereerst het leendoel. Wanneer je een verbouwing wilt financieren met een lening heb je een ander soort lening nodig dan wanneer je er een nieuwe auto voor koopt. Het is zelfs mogelijk om een groene lening af te sluiten om energiebesparende maatregelen aan te brengen in je huis. In veel gevallen is van een groene lening de rente ook nog aftrekbaar van belasting. Op de website van leningen.nl goedkoop lenen kun je zien welke leenvormen er zijn en bij welke verstrekker jij het beste een lening kunt afsluiten.

Leenvorm: Het doorlopend krediet

Zoals gezegd bepaalt het doel vaak de leenvorm. Wanneer je gaat verbouwen weet je niet precies wat de kosten voor deze verbouwing zijn. Je hoeft ook niet direct al het geld in een keer te betalen bij een verbouwing. Dan is het aangaan van een doorlopend krediet vaak het meest geschikt. Hierbij spreek je een maximum bedrag af. Je leent pas een bepaald bedrag als je dat nodig hebt en over dát geleende bedrag betaal je rente. Je betaalt per maand een vast percentage van het afgesproken bedrag aan kosten, dit is meestal tussen de 1 en 2 % van het totale leenbedrag. Zolang je dus geen geld opneemt betaal je alleen dit vaste percentage. Zodra je opneemt betaal je over dat opgenomen bedrag ook rente, deze rente is variabel. Je lost per maand een bepaald bedrag af en mag het afgeloste geld ook weer opnemen.

Leenvorm; De persoonlijke lening

Bij de aanschaf van een auto of boot is het in de meeste gevallen beter om een persoonlijke lening af te sluiten. Hierbij weet je precies hoe lang je een bepaald bedrag moet gaan betalen. Denk eraan om de termijn van de lening niet te lang door te laten lopen. Het kan dan zijn dat je dan nog aan het betalen bent als de auto of boot er al lang niet meer is. Een persoonlijke lening sluit je af tegen een vast rentebedrag! Bij een persoonlijke lening weet je precies hoe lang je betaalt en hoeveel je betaalt per maand!

Leenvorm: de groene lening

Een groene lening vraag je aan wanneer je jouw huis wil verduurzamen. Of je nu kiest voor een warmtepomp of zonnepanelen, dakisolatie of vloerisolatie, al deze aanpassingen kun je financieren door middel van een groene lening (energiebespaarlening). Je leent het tegen een vast rentetarief. Het kan zijn dat je de rente mag aftrekken van de belasting, dit kun je nalezen op de website van de belastingdienst. Wel mag je bij een groene lening extra aflossen zonder boete.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *