Hoe een bouwvergunning aanvragen?

Bouwtekening

Voordat je in Nederland (en eigenlijk ook in heel wat andere landen) kan beginnen met bouwen zal je kunnen vaststellen dat er moet worden voldaan aan verschillende regelgevingen. Eén van de belangrijkste eisen waaraan je moet zien te voldoen heeft betrekking tot het aanvragen van een bouwvergunning. Een dergelijke vergunning is in tegenstelling tot wat nog steeds vaak wordt gedacht echter niet altijd een must. In bepaalde gevallen kan je dan ook gaan bouwen zonder dat je over zo’n vergunning moet beschikken. Wil jij ook graag meer te weten komen over een bouwvergunning aanvragen en dan vooral over wanneer je daar mogelijks voor bent vrijgesteld? Lees dan vooral snel verder.

Wat is de bouwvergunning of omgevingsvergunning?

Voordat je een bouwvergunning gaat aanvragen spreekt het voor zich dat je, je bewust zal willen zijn van welk type vergunning dit nu precies is. Op het ogenblik dat je gaat bouwen of verbouwen is het namelijk zo dat je geconfronteerd kan worden met niet één, maar wel met meerdere vergunningen. Het gaat hierbij dan niet alleen om de bouwvergunning, maar ook om bijvoorbeeld een sloopvergunning, een kapvergunning en zelfs over een monumentenvergunning. Al deze verschillende vergunningen beschikten vroeger over hun eigen procedures, kosten en afhandeltermijnen. Daar is ondertussen verandering in gekomen met de introductie van de zogenaamde omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunning vervangt in principe 25 andere vergunningen die allemaal betrekking hebben tot bouwen, wonen, de natuur, ruimte en milieu. Het is de gemeente waarin je woonachtig bent die je aanvraag behandelt. Dit zal dus gebeuren in één enkele procedure waarna er ook één globaal besluit zal worden gevormd. Dat is dus helemaal anders dan vroeger het geval was. Ook de omgevingsvergunning of zogenaamde bouwvergunning aanvragen is mede door het maken van deze keuze veel eenvoudiger geworden.

Hoe kan je de bouwvergunning aanvragen?

Vroeger was een bouwvergunning aanvragen vaak niet alleen een vervelende, maar ook een langdurige klus. Tegenwoordig is dat gelukkig niet langer het geval, integendeel. Voor het aanvragen van de omgevingsvergunning dien je dan ook de deur niet meer uit te gaan. In plaats daarvan kan je, je aanvraag gewoon indienen bij het zogenaamde Omgevingsloket. Dit is mogelijk via het internet. Je kan jouw aanvraag volledig digitaal doen en dat bovendien ook nog eens op het moment dat het jou het beste uitkomt. De bijlagen die zijn vereist bij je aanvraag stuur je overigens ook gewoon digitaal mee. In tegenstelling tot vroeger is het ook niet meer nodig om een veelvoud aan papieren en / of bouwtekeningen aan te leveren. Ook dat is helemaal anders dan vroeger en kan dus veel efficiënter gebeuren.

 Hoelang duurt een bouwvergunning aanvragen?

Het aanvragen van de bouwvergunning kan zoals reeds gezegd erg eenvoudig en zeer efficiënt gebeuren via het internet. Dit gezegd hebbende is het zo dat de verwerkingsperiode in de praktijk aanzienlijke verschillen kan vertonen. Bij eenvoudige aanvragen kan je doorgaans binnen een termijn van maximum acht weken een antwoord verwachten. Dit is toch nog steeds twee maand waardoor je aanvraag tijdig indienen een absolute must is. Is er sprake van een complexe aanvraag waarbij de omgeving een aanzienlijk risico loopt? Dan kan je mogelijks geconfronteerd worden met een verwerkingstijd die zomaar kan oplopen tot een slordige 26 weken… Hou hier dus zeker en vast afdoende rekening mee.

Vraag ook je Bouwberekeningen bij We Build 4 You.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *