Hoe te handelen als er bij je wordt ingebroken, terwijl je thuis bent

Lig je in bed en hoor je voetstappen op de gang, terwijl je de enige bent die thuis is? Dat is eng, want de kans is groot dat er een dief in je huis is. Schrik niet en raak niet in paniek.  Het eerste wat je moet doen is een veilige plek opzoeken. Ik zal je vertellen wat je moet doen in zo een situatie.

Controleer hun aanwezigheid

Wanneer je pas een spookfilm heb gekeken, ben je zenuwachtig en kan het dat je zogenaamd vreemde geluiden hoort. Misschien droom je iets dat niet echt is gebeurd. Hoe dan ook, als je wakker wordt en denkt dat je iets vreemds hebt gehoord, haal diep adem en luister aandachtig. Kijk of je onderscheid kunt maken tussen bewegingen van huisdieren en normale sanitairgeluiden en die van voetstappen, brekend glas, openslaande deuren of schuifelende objecten en meubels. Als je kunt bevestigen dat er iemand in huis is, ga dan naar stap twee.

Zoek een veilige plek

Het eerste wat je moet doen is een veilige plek zoek. Probeer om onmiddellijk het huis uit te gaan. Als er een voordeur, achterdeur of raam is, ga dan zo ver mogelijk weg. Als je eenmaal op een veilige plek bent, bel je meteen de politie. In ernstige situaties moet je misschien overwegen te ontsnappen, ook al betekent dit dat je jezelf waarschijnlijk pijn zult doen. Bel de politie

Wanneer je de politie belt, moet je proberen om heel rustig te praten.  Alarmcentrales zijn aan deze situaties gewend, dus fluister zachtjes en spreek langzaam zodat ze je kunnen horen. Als je niet kunt praten omdat de indringer te dichtbij is, kun je de tekstfunctie gebruiken om in stilte om hulp te roepen. De landelijke gemiddelde reactietijd van de politie is 10 minuten, dus probeer te ontspannen terwijl de hulp onderweg is.

Luister aandachtig

Nadat je politie hebt gebeld, moet je zolang als mogelijk proberen om je schuil te houden. Luister goed, zodat je niet verrast wordt door de aanvaller. Hoewel het eng is om over na te denken, is het waarschijnlijk dat de inbreker door je huis gaat op zoek naar waardevolle spullen. Ze kunnen de kamer bereiken waar je je hebt verstopt voordat de politie arriveert. Luister zodat je kunt horen wat ze doen. Hoor je voetstappen of andere geluiden die op je af komen? Als dat zo is, bereid je dan voor op rennen of vechten. Klinkt het alsof de inbreker met iemand anders praat? Dan kan er meer dan 1 inbreker zijn. Hoor je dat jouw spullen wordt opgehaald en verpakt? Dit kan je een idee geven waar de inbreker zich zou kunnen bevinden. Ziet de inbreker je toch? Probeer dat zoveel als mogelijk samen te werken totdat de politie is gearriveerd. En als je een wapen hebt, kan je de inbreker afschrikken.

Als laatst

Deze situaties kan je voorkomen door jouw huis goed te beveiligen en de beste slotenmaker vragen om je te helpen. Dieven komen niet in huizen die goed bewaakt zijn, dus tref de nodige voorzorgsmaatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *