Stansen met een stansmachine

Machine

Stansen wordt vooral in de plaatwerkerij toegepast. Er wordt bij het stansen gebruik gemaakt van een stansmachine. Met een stansmachine kunnen bepaalde vormen uit een plaat worden gestanst. De vorm die uit het plaatwerk wordt gestanst is het product waar het om gaat. Stansen wordt vooral toegepast om producten te maken uit dun plaatmateriaal. Door middel van stempels kan het product dat uit het plaatwerk is gestanst in een bepaalde vorm of hoek worden gezet.

Ponsen en stansen

Deze twee bewerkingen worden in de praktijk vaak in een adem genoemd. Toch is dat niet correct, omdat het doel verschillend is. Wanneer we over ponsen spreken dan bedoelen we hiermee de bewerking om het slaan van gaten uit plaatmateriaal of papier. Zo kun je gaatjes in papier ponsen waarbij het papier het product is dat je wilt hebben. Je kunt dus zeggen dat ponsen het aanbrengen van gaatjes is in plaatmateriaal. Stansen lijkt op ponsen, maar hierbij is de vorm van het product dat uit het plaatmateriaal komt het product. De plaat waaruit alle vormen worden gestanst is het afval. Daarom moet er bij het verwerken van een plaat zoveel mogelijk producten uit een plaat worden gestanst, zodat het afval zo klein mogelijk wordt.

De stempels die gebruikt worden

Bij het stansen van plaatmateriaal doormiddel van een stansmachine worden stempels gebruikt. De stempels worden in de stansmachine gemonteerd. In de gereedschapsmakerij worden de stempels door middel van verspanende technieken zoals draaien en frezen vervaardigd. Zij die de stempels maken zijn vaklieden, omdat de nauwkeurigheid van de stempels belangrijk zijn. De gedraaide en gefreesde stempels worden doormiddel van schroefverbindingen en of lassen aan elkaar bevestigd. Bij het stansen wordt gebruik gemaakt van een boven- en onder stempel. Zij moeten precies op elkaar aansluiten als de stansmachine werkt. In veel gevallen worden producten seriematig uit een plaat gestanst. Omdat het maken van dezelfde producten in de praktijk vaak terugkomt worden de gemaakte stempels na een serie gemaakte producten voor de toekomst bewaart. Wanneer na een bepaalde periode de stempels weer moeten worden gebruikt, hoeven ze niet weer gemaakt te worden. Hierdoor kunnen kosten bespaard worden.

Stansen wordt in de praktijk veel toegepast. Je kunt daarbij denken aan het maken van metalen bakjes, onderdelen van auto’s, hekwerken, lepels enz. Ook veel woondecoraties worden doormiddel van stansen vervaardigd. Het is een arbeidsproces dat al lang wordt gebruikt. Bij het stansen uit plaatmateriaal is het belangrijk dat er goede veiligheidsmaatregelen worden genomen. Vaak moet de stansmachine met twee handen gelijktijdig bediend worden om te voorkomen dat je handen onder de neerwaartse stempel kunnen komen. Ook komt er tijdens het stansen vaak een veiligheidsscherm naar beneden, zodat ongelukken worden voorkomen. Er zal bij iedere bewerking de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen.

Bron: bouwbedrijf-zuidholland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *