Stappenplan voor jouw koopwoning

stappen-huis-kopen

Als je een nieuw huis wilt gaan kopen, is het verstandig om een stappenplan te maken voor je koopwoning. Zo weet je in ieder geval waar je aan toe bent voor je een nieuw huis aan gaat schaffen. Er komt namelijk behoorlijk wat op je bordje als je dit allemaal moet regelen. Als eerste is het natuurlijk belangrijk dat je een huis vindt dat alle belangrijke wensen aanvinkt op je lijstje. Het is verder ook van belang of je nog een oud huis hebt dat verkocht moet worden en wat je met de hypotheek precies wilt. Als je een nieuwbouwwoning wilt kopen, kun je gebruik maken van deze stappen om nieuwbouw te kopen.

Wensenlijst en leenbedrag en maandlasten berekenen

Maak dus als allereerst een wensenlijst. Hierop moet staan hoe je droomhuis eruit moet zien. Zet er bijvoorbeeld op of je een tuin wilt, in welke plaats, buurt of wijk je wilt wonen en hoe groot het huis moet zijn. Daarnaast is het belangrijk om als tweede stap te bekijken wat je precies zou kunnen en willen betalen voor het huis. Als je een eigen huis hebt, moet je van tevoren weten wat je eigen huis precies waard is. Ook moet je weten wat je precies kan lenen en hoe hoog je maandlasten zullen zijn voor het nieuwe huis. 

Eerst je eigen huis verkopen of later

Het is daarbij ook belangrijk na te denken of je eerst je eigen huis wilt gaan verkopen als je deze hebt of dat je eerst een nieuw huis koopt. Bedenk wel als je je eigen huis nog niet verkocht hebt, dat je met dubbele maandlasten te maken krijgt. Als je een aankoopmakelaar wilt gebruiken, is het verstandig om er meerdere te bezoeken en daarna een keuze te maken. Als je dit allemaal geregeld hebt, is het vervolgens zo ver dat je ook kunt gaan zoeken naar een huis dat helemaal bij jou past.

Kopen en hypotheek regelen

Zodra je een perfect huis voor jou gevonden hebt, zul je moeten bieden en onderhandelen. Dit kun je zelf doen of door een makelaar laten doen. Zodra het bedrag akkoord is, moet je een voorlopig koopcontract tekenen. Dit kun je het beste samen met je aankoopmakelaar doorlezen alvorens je tekent. Je zult dan natuurlijk ook een hypotheek moeten regelen. Ook hier geldt dat je het beste de verschillende hypotheken met elkaar kunt vergelijken. Zo krijg je de beste deal en de beste voorwaarden voor jouw nieuwe droomhuis. De Consumentenbond heeft nog een interessant artikel met informatie en een stappenplan om je hypotheek te regelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *