Vinyl- of laminaatvloeren: weet welke ideaal zijn voor uw huis

Als het gaat om de keuze van de ideale vloer, kan het zijn dat u twijfelt tussen vinyl- of laminaatvloeren. Dit is normaal, maar weet dat je veel meer moet controleren dan alleen de esthetiek.

Het is ook nodig om de kenmerken van elke vloer te analyseren en te bepalen welke vloer interessanter is voor de omgeving waarin deze zal worden geïnstalleerd. Controleer hoe u kunt kiezen tussen vinyl- of laminaatvloeren en weet wat er van elkaar verschilt.

Vinyl- of laminaatvloeren: kenmerken en verschillen

Laminaatvloeren
Laminaatvloeren worden veel gebruikt binnenshuis, zoals in commerciële en woongebieden. De belangrijkste kenmerken zijn onder andere kras- en slijtvastheid, reinigingsgemak en hoge duurzaamheid. Net als hout heeft ook laminaatvloeren een grote verscheidenheid aan soorten, kleuren en gesimuleerde houtsoorten.

Dit type vloerbedekking bestaat uit houten platen in verschillende breedtes en lengtes, samengesteld uit HDF (High Density Fiberboard) of High Density Fibre Panel. De toplaag geeft de kunstmatige decoratieve print weer en wordt beschermd door overlay (melaminehars).

Het aanbrengen van laminaatvloeren gaat zo snel dat het mogelijk is om 50 m² in één dag te leggen. Het kan zelfs op de bestaande vloer worden aangebracht als deze volledig vlak en zonder gaten is. De lijm- en kliksystemen worden verkocht, wat de toepassing vergemakkelijkt.

Duurzaamheid en zorg
De laminaatvloer is milieuvriendelijk. De platen zijn samengesteld uit multiplex en de meeste fabrikanten hebben al het gebruik van herbebost hout met de certificaten overgenomen.

Wat betreft de zorg, het productieproces van dit type vloer gaat gepaard met warmte en hoge druk, wat resulteert in een veel duurzamer oppervlak dan conventioneel hout. Vergeet echter niet dat contact met water of zon het onderdeel kan vervormen. Daarom moet de reiniging alleen worden uitgevoerd met een vochtige doek.

Vinylvloeren
Vinylvloeren zijn gewild bij veel architecten en bouwers. Het heeft een geweldige akoestische prestatie, maakt geen lawaai tijdens het lopen (ideaal voor mensen met huisdieren of kinderen thuis), en heeft thermische eigenschappen die aangename temperaturen toevoegen aan de omgeving.

Dit type vloerbedekking maakt het mogelijk om de stukken aan te passen en te vernieuwen, met een gedifferentieerde decoratie door het gebruikte materiaal. Bovendien heeft het een hoge duurzaamheid, is het resistent, anti-allergisch, zacht, vlamwerend, houdt het stof niet vast en is het gemakkelijk te reinigen. Er zijn drie soorten vinylvloeren beschikbaar: in deken, plaat en met houttinten.

Installatie
Bij het leggen hoeft u zich geen zorgen te maken: de vinylvloer geeft geen vlekken en de plaatsing is snel en eenvoudig – zolang de plaats van aanbrengen maar regelmatig is, zonder oneffenheden. Vinyl kan direct op de ondervloer worden aangebracht, gecementeerd, keramisch en andere materialen.

Een van de belangrijkste verschillen tussen vinylvloeren en laminaat is dat de afwerking van het vinyl van hoge kwaliteit is en dat het meer waterbestendig is dan laminaat. De dikte van het vinyl is kleiner en flexibeler. Vinylvloeren worden verkocht in lijm-, klik- en zelfklevende systemen.

Zorg en duurzaamheid
Als u op zoek bent naar duurzaamheid, weet dan dat vinylvloeren milieuvriendelijk zijn, maar als het op verzorging aankomt, is het niet aan te raden voor buitenruimtes of met veel contact met water, zoals badkamers.

Let ook op scherpe voorwerpen in het decoratieve gedeelte, omdat deze de deken kunnen doorsnijden en de kwaliteit van het product kunnen aantasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *