Voor welke achterdeuren kies jij?

Welke achterdeurenEen deur is er voor bedoeld om een bepaalde ruimte af te sluiten. De achterdeur wordt meestal alleen door de bewoners van het pand gebruikt, terwijl door de voordeur veelal het bezoek binnenkomt. Een deur, of deze nu aan de voor- of de achterkant zit van een woning, wordt in een kozijn afgehangen. Dit kozijn is dan weer in de muur bevestigd.

Verschil tussen de voor- en de achterdeur

De voor- en de achterdeur zijn beiden buitendeuren. Het zit hem in de uitvoering van de deur, waar je aan kunt zien of deze aan de achterzijde of de voorzijde van het huis hoort. Een voordeur vormt het visitekaartje van de mensen die er wonen en van het huis. Een voordeur moet qua uitstraling bij een woning passen. Het is géén gezicht om een deur, die de uitstraling heeft van een jaren’30 woning, te plaatsen in een huis wat strak en modern oogt.
Het doel van de achterdeur is eigenlijk hetzelfde als van de voordeur. Er komen mensen door naar binnen. Een voordeur zwaait meestal naar binnen open. Dit is ook wel nodig, want een naar buiten zwaaiende voordeur kan in het gezicht van de bezoeker komen. Een achterdeur zwaait naar buiten open. Deze deur wordt eigenlijk alleen maar door de bewoners gebruikt. De scharnieren van een buitendeur zijn meestal zichtbaar aan de buitenzijde van het huis.

Materiaal achterdeur

Een voordeur bepaald over het algemeen het beeld van de woning. De achterdeur is toch een ander verhaal. Achterdeuren zijn vaak het eerste object wat een inbreker gaat proberen om te openen. Het is belangrijk om goed hang- en sluitwerk aan de achterdeur te bevestigen. In 3 minuten kan een inbreker binnen zijn. Achterdeuren zijn in Nederland vaak slecht beveiligd. Een inbreker probeert altijd eerst via de achterdeur binnen te komen, omdat deze achter het huis is. Daar is het meer donker, dan aan de voorzijde. Een achterdeur is solide wanneer deze inbraakwerend en isolerend is. Isolerende achterdeuren zijn belangrijk omdat je meestal direct een keuken binnenkomt waar de verwarming brand. Aan de voorzijde kom je meestal binnen in een halletje of gang. Een achterdeur moet gemaakt zijn van deugdelijk materiaal, die de kou buiten houdt. Een voorbeeld is een stevige, houten deur met een aantal raampjes aan de bovenzijde.

Houdt de dieven buiten de deur

Niemand zit te wachten op een bezoek van het dievengilde.
Voor de inbreker is de achterzijde van de woning bijzonder aantrekkelijk. Begroeiing en een schuurtje kunnen de inbreker uit het zicht houden van passanten. 60% Van de inbraken in particuliere woonhuizen, vindt plaats aan de achterkant van het huis. Omdat de scharnieren aan de buitenzijde van de deur zitten, kunnen de pennen snel worden verwijderd en is de dief zo binnen. Dievenklauwen zijn belangrijke producten om inbraak te vertragen of misschien helemaal te voorkomen.
Goedgekeurde scharnieren met veiligheidsnok is een prima alternatief. Ook een meerpuntsslot helpt inbraak voorkomen.
Zorg er in ieder geval voor dat er goede verlichting boven de achterdeur aanwezig is. Inbrekers hebben een hekel aan licht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *