Wanneer kiezen voor buigmachine of buigtang?

Het buigen van buizen komt in verschillende industrieën en beroepen terug. Zeker in de installatietechniek is buisbewerking een onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Wanneer je regelmatig buizen buigt, om een installatie perfect aan te laten sluiten, is het mogelijk interessant om te investeren in geschikt gereedschap dat jouw werk een stuk eenvoudiger maakt. Met een buigmachine of een buigtang buig je een buis snel, strak en op een veilige manier. Dankzij moderne technieken zijn buigmachines tegenwoordig in compact formaat aan te schaffen, wat het voor de kleine ondernemer een interessante optie maakt. Een buigtang kost minder, maar vraagt om meer arbeid en is niet prettig wanneer je veel buizen moet buigen.

Buistechniek met een buigtang

Het buigen van buizen met een buigtang is een ideale oplossing voor installateurs die niet vaak dikke of stevige buizen hoeven te buigen. In de installatietechniek wordt vaak gebruik gemaakt van installatiebuizen die met een buigveer gebogen kunnen worden. Een speciale buigtang is dan niet noodzakelijk. Maar wanneer je met buizen van een diameter van meer dan 20 millimeter werkt, is een buigveer niet toereikend. Ook metalen buizen zijn niet te buigen met een buigveer. Een buigtang is dan een geschikte oplossing. Deze zijn verkrijgbaar met rol (voor dunwandige cv-buizen) of slede (koperen/Hetcu buizen).

De voordelen van een machine

In grote industriële fabrieken zijn buigmachines vaak enorme constructies die constant blijven draaien en daarmee een grote investering waard zijn. Voor kleine ondernemers zijn dergelijke buigmachines echter geen realistische optie. Zij zijn gebaat bij compacte machines die eenvoudig getransporteerd kunnen worden. Het grootste deel van de buigwerkzaamheden voeren zij op locatie uit. Moderne technieken maken het mogelijk om krachtige, elektrische buigmachines in een compacte behuizing aan te schaffen tegen scherpe prijzen.

Gereedschap van hoge kwaliteit 

Hoewel buigtangen en buigmachines een belangrijke rol spelen in de wereld van buisbewerking, mag traditioneel gereedschap niet vergeten worden. Standaardgereedschappen, zoals een rolmaat en waterpas zijn noodzakelijk om ter plaatse metingen te verrichten, zodat de installatie perfect aansluit. Geavanceerdere gereedschappen, zoals een kruislijnlaser, infraroodthermometer of gaslekdetector komen ook van pas bij complexe opdrachten. Informeer bij een specialist naar de mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *