Welke gatenzaag moet ik hebben

Klussers

Wanneer je mooie ronde gaten wilt zagen in plaats van boren is een gatenzaag je beste vriend. Het bepalen van de juiste gatenzaag is afhankelijk van de diameter die je wilt zagen en materiaal waar je het in wilt zagen. Het is belangrijk om te weten dat er verschillende soorten gatenzagen zijn en dat je niet heel diep kunt zagen met een gatenzaag. Denk hierbij aan gatenzagen voor hout, metaal, keramiek, beton en metselwerk. Ook zijn er universele gatenzagen voor niet-specifieke of zachte materialen. Maar welke gatenzaag is ideaal voor jouw project?

Hout

Om een mooie gat te zagen in hout is het verstandig om een gatenzaag voor hout te gebruiken. Een gatenzaag voor hout is uitermate geschikt voor zachthout, hardhout, MDF, spaanplaten, triplex en constructiehout. Ook zijn ze uitermate geschikt voor multiplex platen, laminaat, keukenwerkbladen, en zelfs gipsplaten en kunststof.

Metaal

Gatenzagen voor metaal zijn vooral te gebruiken bij (plaat)staal en aluminium. Het is verstandig om tijdens het zagen in metaal gebruik te maken van snijolie. Door de smerende werking van snijolie ontstaat er minder warmte waardoor de tanden van je gatenzaag minder snel beschadigd raakt en een beter zaag oppervlak wordt bereikt. Snijolie voert ook de warmte die ontstaat tijdens het boren of zagen weg van de gatenzaag.

Keramiek

Gatenzagen voor keramiek (ook wel boorkronen genoemd) zijn uitermate geschikt om mooie gaten te zagen in, uiteraard, keramiek. Denk hierbij aan keramische tegels of vloer en wandtegels. De speciale gaten aan de zijkant maakt het mogelijk om kernstukken, welke ontstaan tijdens het zagen, verwijderd worden. Zo haal je het maximale uit je gatenzaag voor keramiek en hoef je het niet zo snel te vervangen.

Beton

Beton is een hard materiaal. Wanneer je beton in een ton giet, wordt beton de ton. Het neemt dezelfde vorm aan. Wat dat betreft lijkt het op water. Denk hierbij aan de quote van Bruce Lee. Ook wat betreft het hard worden van het materiaal. Het moet beide afkoelen om hard te worden. Met water krijg je dan ijs en met beton hard beton. Een gatenzaag voor beton werkt echter niet op ijs, maar op de accu van je boor. Dit is het enige verschil tussen beton en ijs. En een gatenzaag.

Metselwerk

Metselwerk, het woord zegt het al. Dat doe je samen. Het woord is ontstaan toen mensen dingen gingen samenvoegen. Metgezellen noemden ze het vroeger ook wel. Maar net als met Gorinchem wat tegenwoordig wordt uitgesproken als Gorkem, is het woord korter gemaakt. Dat komt omdat de meeste metselaars veel alleen werken tegenwoordig. Ze doen het dus niet meer samen. Om toch een maatje te hebben op de bouw, kiezen ze vaak voor een gatenzaag. Net als dat de timmerman kiest voor een boormaatje. Succes met je project!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *