VO Bouw

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe asbest vervangen wordt

Share Article

Asbest, ooit gewaardeerd om de extreem nuttige eigenschappen, heeft een duistere keerzijde van ernstige gezondheidsrisico’s. In de loop der jaren hebben wetenschappers en technologen gezocht naar veilige en effectieve alternatieve materialen om asbest te vervangen in talloze toepassingen. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een breed scala aan innovatieve materialen die dezelfde functionaliteit en prestaties bieden zonder de gevaren van asbestvezels. In dit artikel leer je over de ontwikkeling van alternatieve materialen ter vervanging van asbest in verschillende sectoren.

Waarom asbest vervangen moet worden

Asbestvezels vormen een ernstig gevaar voor de gezondheid wanneer ze worden ingeademd. Bij het hanteren, snijden, boren, schuren of slopen van asbesthoudende materialen kunnen de vezels vrijkomen in de lucht en kunnen mensen ze onbewust inademen. Deze ingeademde vezels kunnen zich vervolgens in de longen nestelen en leiden tot ernstige en dodelijke ziekten.

  • Longkanker: Asbestblootstelling is een belangrijke oorzaak van longkanker, vooral bij mensen die gedurende lange tijd blootgesteld zijn aan asbestvezels. Het risico op het ontwikkelen van longkanker neemt toe hoe langer en intenser de blootstelling is geweest.
  • Asbestose: Asbestose is een chronische longaandoening die wordt veroorzaakt door de ophoping van asbestvezels in de longen. Langdurige blootstelling aan asbest kan leiden tot littekenvorming van het longweefsel, wat resulteert in kortademigheid, hoesten en ernstige ademhalingsproblemen.
  • Mesothelioom: Mesothelioom is een zeldzame en agressieve vorm van kanker die zich ontwikkelt in het slijmvlies dat de organen bedekt, zoals de longen, het buikvlies en het hartzakje. Het wordt vrijwel uitsluitend veroorzaakt door blootstelling aan asbest en heeft meestal een lange latentieperiode van tientallen jaren voordat de symptomen zich manifesteren.
  • Andere gezondheidseffecten: Naast mesothelioom, asbestose en longkanker zijn er ook aanwijzingen voor een verband tussen asbestblootstelling en andere gezondheidsproblemen, zoals pleurale plaques (littekens op het borstvlies), pleurale verdikking en andere interstitiële longaandoeningen.

Het is van cruciaal belang om blootstelling aan asbestvezels te voorkomen om deze ernstige gezondheidsrisico’s te vermijden. Regelgeving en bewustwording zijn van essentieel belang om ervoor te zorgen dat asbesthoudende materialen veilig worden verwijderd en dat mensen die in risicovolle omgevingen werken, de nodige bescherming en training krijgen om hun gezondheid te beschermen. Klik hier voor meer informatie over asbest.

Vervangende materialen voor de bouw en constructie

In de bouw- en constructiesector was asbestcement lange tijd een veelgebruikt materiaal. Gelukkig zijn er nu verschillende veilige alternatieven beschikbaar die vergelijkbare eigenschappen bieden:

1. Glasvezelversterkt cement (GRC)

GRC is een composietmateriaal dat cement combineert met glasvezels. Het is lichtgewicht, sterk, duurzaam en niet-ontvlambaar, waardoor het een uitstekend alternatief is voor asbestcement. GRC kan worden gebruikt voor gevelbekleding, dakbedekking, leidingen en andere bouwtoepassingen.

2. Cellulosevezel-cement

Dit materiaal is gemaakt van een mengsel van cement en cellulosevezels, vaak afkomstig van gerecycled papier. Cellulosevezel-cement is brandwerend, vochtbestendig en heeft goede isolerende eigenschappen. Het wordt gebruikt voor dakbedekking, gevelbekleding en plaatmateriaal.

3. Vezelversterkte kunststof (FRP)

FRP wordt gebruikt als alternatief voor asbest in gevallen waar extra sterkte en corrosiebestendigheid vereist zijn. Net als cellulose en glasvezel, zijn er nog veel meer soorten vezels die hiervoor gebruikt kunnen worden. Het wordt veel gebruikt in de vliegtuigbouw, scheepsbouw en als versterkingsmateriaal voor betonconstructies.

Vervangende materialen voor isolatie en brandwering

Asbest werd ook vaak gebruikt in isolatiematerialen en brandwerende producten. De volgende alternatieve materialen bieden vergelijkbare prestaties zonder gezondheidsrisico’s:

1. Minerale wol

Minerale wol, zoals glaswol en steenwol, biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie. Het is niet-brandbaar en heeft geen vezels die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Minerale wol wordt veel gebruikt in de bouwsector voor dak- en muurisolatie.

2. Intumescent coatings

Intumescent coatings zijn brandwerende verf of coatings die op oppervlakken worden aangebracht. Bij blootstelling aan hitte zetten ze uit en vormen een beschermende laag die het verspreiden van vuur vertraagt. Deze coatings zijn veilig in gebruik en worden vaak toegepast op staalconstructies en houten oppervlakken.

3. Aerogels

Aerogels worden gemaakt van een gelachtige substantie, meestal op basis van silica (siliciumdioxide) of metaloxiden, die vervolgens op een speciale manier worden gedroogd om een uiterst poreus en lichtgewicht materiaal te vormen. Aerogels zijn zeer isolerend. Ze worden gebruikt als alternatief voor traditionele isolatiematerialen in gebouwen, apparaten en zelfs ruimtevaarttoepassingen.

Vervangende materialen voor automotive en andere industrieën

In de automobielindustrie en andere industriële toepassingen werd asbest vaak gebruikt in remvoeringen, koppelingen en pakkingen. De volgende alternatieve materialen zijn veilig en effectief:

1. Organische remvoeringen

Organische remvoeringen zijn gemaakt van organische materialen zoals rubber, vezels en harsen. Ze zijn niet-toxisch, hebben een goede remkracht en verminderen slijtage aan de schijven en trommels.

2. Kevlar® en keramische koppelingen

Kevlar® en keramische materialen bieden uitstekende wrijvings- en hittebestendigheid, waardoor ze geschikt zijn als alternatief voor asbest in koppelingen.

3. Grafietpakkingen

Grafietpakkingen worden gebruikt om lekkages te voorkomen en afdichting te bieden bij hoge temperaturen en druk. Ze zijn een veilig alternatief voor asbestpakkingen.

Een gezondere toekomst zonder asbest

De ontwikkeling van alternatieve materialen ter vervanging van asbest heeft geleid tot een brede selectie van veilige, duurzame en effectieve oplossingen. De vervangende materialen bieden vergelijkbare prestaties zonder de gezondheidsrisico’s van asbestvezels. Het is van cruciaal belang dat industrieën en consumenten de overstap maken naar deze alternatieve materialen om de gezondheid van werknemers en gebruikers te beschermen én om het milieu te sparen. Met voortdurende innovatie en bewustzijn kunnen we streven naar een toekomst zonder asbest voor een gezondere samenleving.

You might also like

Bouw

Wat zijn damwanden?

Damwanden zijn een soort constructiemateriaal gemaakt van staal en zijn verkrijgbaar in verschillende bouwmarkten zoals beplatingswinkel.nl. Het heeft aan beide zijden in elkaar grijpende randen

#Mindey

@mindey