VO Bouw

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verschillende soorten zonnepanelen uitgelegd

Share Article

Indien jij overweegt een zonnepanelen installatie op jouw dak te plaatsen, is het verstandig om je vooraf te verdiepen in de zonnepanelen. Op die manier zul jij niet voor verrassingen komen te staan bij de aanschaf of montage van de zonnepanelen. Zo is het raadzaam om vooraf te bepalen voor welk type zonnepanelen jij wilt gaan.

Het soort zonnepanelen wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waaruit de zonnecellen bestaan. Bij de zonnepanelen kopen hebben de bewoners in Nederland keuze uit vier soorten zonnepanelen: monokristallijn, polykristallijn, amorf en glas-glas panelen. De verschillen tussen deze vier soorten zullen in dit artikel uitgelicht worden.

Monokristallijn zonnepanelen

De prijs van de monokristallijn zonnepanelen liggen hoger dan de polykristallijn en amorf zonnepanelen. Deze hoge prijs heeft onder meer te maken met het zeer hoge rendement van de panelen. Daarbij zijn de monokristallijn zonnepanelen ook zeer geschikt voor kleinere daken, aangezien dit soort een hoger rendement per m2 biedt dan de andere soorten zonnepanelen.  

Polykristallijn zonnepanelen

De polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan de monokristallijn zonnepanelen. Het rendement van de polykristallijn zonnepanelen is zeer goed, al ligt het rendement wel lager ten opzichte van het rendement van de monokristallijn zonnepanelen. Daarbij zijn de polykristallijn zonnepanelen voornamelijk geschikt voor grote oppervlaktes. De polykristallijn zonnepanelen zijn veruit het meest toegepast, door het redelijk hoge rendement en de gunstige prijs. 

Amorf zonnepanelen

Ook de amorf zonnepanelen, ook dunne-film zonnepanelen genoemd, zijn een stukje goedkoper dan de monokristallijn zonnepanelen. Helaas ligt het rendement van dit soort zonnepanelen redelijk laag. De montage zonnepanelen van dit soort wordt voornamelijk toegepast op vaar- en voertuigen, aangezien het materiaal buigzaam is. 

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen zijn momenteel duurder dan de andere soorten. De hoge prijs komt mede door het geringe aanbod, doordat het de toegepaste technologie nog vrij nieuw is. Het rendement ligt daarentegen wel zeer hoog. Daarbij zijn de glas-glas zonnepanelen ook zeer aantrekkelijk door de lange levensduur. Op lang termijn zullen de kosten zelfs lager liggen dan de monokristallijn zonnepanelen, doordat de glas-glas zonnepanelen een langere levensduur hebben en minder snel degraderen. Fabrikanten stellen dat de glas-glas zonnepanelen na tien jaar nog steeds 90% van de capaciteit bieden. Na twintig jaar zal de capaciteit 80% zijn. De levensduur van dit soort is circa veertig tot vijftig jaar. 

You might also like

Bouw

Wat zijn damwanden?

Damwanden zijn een soort constructiemateriaal gemaakt van staal en zijn verkrijgbaar in verschillende bouwmarkten zoals beplatingswinkel.nl. Het heeft aan beide zijden in elkaar grijpende randen

#Mindey

@mindey