VO Bouw

Search
Close this search box.

Is de afvoer verstopt? Lees deze 3 tips

Share Article

Krijg je thuis of op het bedrijf te maken met een verstopte afvoer? Dit is een vervelende situatie vanwege de nare geur en wateroverlast die zich aandienen. Lees in deze blog welke tips je helpen de afvoer eigenhandig te ontstoppen en wat wij voor je kunnen betekenen.

Tip 1. De bron achterhalen

Wanneer je last hebt van een verstopt afvoer, dan is het belangrijk de precieze locatie te achterhalen. Het probleem kan zich vlak onder het afvoerputje van de gootsteen of in de sifon achter de wasbak bevinden. Zeepresten, haren of etensresten zijn vaak de oorzaak dat het water in de doucheput of wasbak niet goed doorloopt. Gebruik een paar emmers water waarmee je de rioolaansluitingen spoelt. Zie je een kleine waterkolk ontstaan, dan zit de afvoer niet verstopt. Het probleem is groter wanneer je het toilet doorspoelt en water in de gootsteen gaat borrelen. In dat geval kan de verstopping in de riolering onder je huis of bedrijfspand zitten. Schakel dan een professioneel schoonmaakbedrijf in, dan komen ze langs om de riolering te laten ontstoppen.

Tip 2. De afvoer doorspoelen

Heb je de bron van de verstopping gevonden en kun je het in eerste instantie zelf oplossen? Gebruik dan heet water met baking soda om de riolering door te spoelen. Dit is een veilige manier om etensresten en vet op te laten lossen. De baking soda tast de leidingen niet aan en is biologisch afbreekbaar. Vermijd het gebruik van ontstoppingsmiddelen met daarin chemische bestanddelen. Deze kunnen in tegenstelling tot baking soda de afvoer wel beschadigen. Daarnaast komen de stoffen uiteindelijk terecht in open water en tasten ze op die manier het milieu aan.

Lukt het je niet de afvoer door te spoelen met alleen water en baking soda? Neem dan contact met specialisten op die graag langskomen. Zij beschikken over middelen die veilig zijn voor het milieu en die effectief helpen bij het ontstoppen van de afvoer.

Tip 3. Ontstoppen met een ontstopper

Een andere oplossing die je zelf kunt toepassen, is het gebruiken van een rubberen ontstopper. Plaats de zuignap over de afvoer om te voorkomen dat er lucht bij komt. Door te pompen trekt de ontstopper vacuüm en duwt hij al het water door de leiding. Met een paar bewegingen kan de verstopping al verholpen worden en zie je het water in één keer doorlopen. Is dit niet het geval en is het probleem hardnekkiger? Ook dan staan zij met middelen en kennis klaar om het op te lossen.

De afvoer verstopt?

Is de afvoer verstopt en het lukt je niet om het aan de hand van bovenstaande tips op te lossen? Of lijkt het even klaar, maar keert de verstopping toch terug? Waarschijnlijk zit het probleem dieper. Om tot een permanente oplossing te komen, komt een schoonmaakbedrijf graag langs om de situatie rondom het riool te onderzoeken en te verhelpen. Neem vrijblijvend contact met ze op voor meer informatie of maak direct een afspraak.

You might also like

Bouw

Wat zijn damwanden?

Damwanden zijn een soort constructiemateriaal gemaakt van staal en zijn verkrijgbaar in verschillende bouwmarkten zoals beplatingswinkel.nl. Het heeft aan beide zijden in elkaar grijpende randen

#Mindey

@mindey