VO Bouw

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het belang van een dakinspectie

Share Article

Een dak beschermt een huis tegen weersinvloeden zoals regen, wind, sneeuw en zonlicht. Na verloop van tijd kan het dak echter worden blootgesteld aan slijtage en schade. Dakinspectie helpt bij het identificeren van deze problemen en zorgt ervoor dat eventuele reparaties tijdig worden uitgevoerd. Het is een aanrader om je dak één keer per jaar te laten inspeteren door een dakdekker. In deze blog lees je meer over het belang van een dakinspectie. 

Wat is een dakinspectie?

Een dakinspectie is een grondige evaluatie van de huidige staat van je dak. Het is een proces waarbij een professional, zoals een dakdekker of een bouwkundig inspecteur, het dak zorgvuldig onderzoekt op tekenen van schade, slijtage of potentiële problemen. Tijdens de inspectie zal de professional verschillende elementen van het dak onderzoeken, zoals de dakbedekking, dakgoten, afvoerpijpen, dakramen en eventuele aanwezige ventilatiesystemen.

Waarom moet je een dakinspectie uitvoeren?

Een regelmatige dakinspectie is van cruciaal belang om vroegtijdig problemen op te sporen en te voorkomen dat ze verergeren. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je een dakinspectie zou moeten uitvoeren:

  • Vroegtijdige detectie van schade
  • Verlenging van de levensduur van je dak
  • Bescherming tegen waterlekkages
  • Verzekeringseisen
  • Energie-efficiëntie

Werkzaamheden van een dakinspectie

Een dakinspectie omvat verschillende essentiële werkzaamheden om de algehele conditie van je dak te beoordelen. Enkele van de belangrijkste taken die worden uitgevoerd tijdens een dakinspectie zijn:

  1. Visuele inspectie: de professional zal het dak grondig bekijken en eventuele zichtbare tekenen van schade of slijtage identificeren. Dit omvat het controleren van de dakbedekking op scheuren, ontbrekende shingles, blaarvorming of andere tekenen van verslechtering.
  2. Inspectie van dakgoten en afvoerpijpen: de dakgoten en afvoerpijpen worden gecontroleerd op verstoppingen, scheuren of andere problemen die de waterafvoer kunnen belemmeren.
  3. Controle op lekkages: er wordt gecontroleerd op tekenen van lekkages, zoals vochtige plekken, waterdruppels of schimmelvorming. Dit kan zowel aan de binnen- als buitenkant van het dak plaatsvinden.
  4. Inspectie van dakramen en ventilatiesystemen: indien aanwezig, worden dakramen en ventilatiesystemen geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren en correct zijn geïnstalleerd.
  5. Beoordeling van isolatie: de isolatie van het dak kan worden gecontroleerd om te zorgen voor voldoende thermische bescherming en energie-efficiëntie.

Wat kost een dakinspectie?

De kosten van een dakinspectie kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de locatie, de grootte van het dak en de complexiteit van de inspectie. Over het algemeen liggen de kosten van een dakinspectie tussen de €150,- en €300,-. In de onderstaande tabel zie je welke werkzaamheden er worden uitgevoerd. 

Type dakinspectieGemiddelde prijs*Prijs geldt voor
Dakinspectie plat dak€150,- tot €250,-Algehele controle dak
Dakinspectie schuin dak€200,- tot €300,-Algehele controle dak
Kosten dakinspectie bij afnemen van reparatie of onderhoudGratis of kosten worden afgetrokken van de totaalprijsAlgehele controle dak in combinatie met uitvoeren van een reparatie, onderhoud of renovatie

Bron: https://dakdekkersgids.nl/dakinspectie/ 

You might also like

Bouw

Wat zijn damwanden?

Damwanden zijn een soort constructiemateriaal gemaakt van staal en zijn verkrijgbaar in verschillende bouwmarkten zoals beplatingswinkel.nl. Het heeft aan beide zijden in elkaar grijpende randen

#Mindey

@mindey